Kokoomuksen ryhmäpuhe kaupungin talousarviosta vuodelle 2016

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, bästa fullmäktige,

Helsinki on hyvä kaupunki asua ja elää. Helsingissä palvelut pelaavat ja kaupunki kehittyy jatkuvasti. Olemme ainutlaatuisessa asemassa rakentaessamme uutta ja kasvattaessamme talousarviotamme – kiitos Helsingin vahvan kasvun. Silti Helsinkikään ei ole välttynyt taloustaantuman vaikutuksilta. Olemme pakotettuja parantamaan tuottavuuttamme, menneiden vuosien menokasvuun ei kerta kaikkiaan ole varaa. Toisaalta tuottavuuden parantaminen mahdollistaa panostukset uuden kasvun edellytysten luomiseen ja ennakoimattomaan turvapaikanhakijakriisiin vastaamiseen. Maamme pääkaupunkina Helsinki on joutunut viimeksi mainitussa turvapaikanhakijakriisissä erityisen suuren paineen alaiseksi.

Arvoisa puheenjohtaja,

Olen iloinen, että pystyimme yhdessä löytämään budjettineuvotteluissa ratkaisun, jolla luodaan kasvua ja uskoa parempaan tulevaisuuteen. Pidämme kiinni valtuustokauden alussa sovitusta vuotuisesta yhden prosenttiyksikön tuottavuustavoitteesta ja asetetusta investointiraamista. Näin varmistamme taloutemme kestävyyden ja varmistamme laadukkaat peruspalvelut kaikille helsinkiläisille myös tulevaisuudessa.

Onnistuimme silti löytämään ratkaisuja, jotka mahdollistavat ensi vuonna lisäpanostuksia tulevaisuuteen. Mikään ei luo parempaa pohjaa tulevaisuuden hyvinvoinnille kuin fiksut strategiset panostukset opetukseen ja koulutukseen, varhaiskasvatukseen ja lapsiperheiden palveluihin. Lisäksi varmistamme, että Helsinki kykenee osaltaan hallitsemaan äkillisen turvapaikanhakijoiden määrän kasvun eikä tämä vaaranna helsinkiläisten palveluita.

Arvoisa puheenjohtaja,

Ensi vuoden talousarviossa kohdistetaan merkittävä lähes kymmenen miljoonan euron lisäpanostus koulutukseen. Tällä mahdollistetaan erilaisten oppijoiden huomioiminen opetuksessa, taataan monipuoliset ja riittävän laajat tuntivalikoimat, pidetään opetusryhmien koot kohtuullisina ja varmistetaan monimuotoisen koulukentän mahdollisuudet ja yksityiskoulujen toiminta myös tulevaisuudessa. Lisäksi panostamme muun muassa liikennekasvatukseen ja jatkamme erittäin onnistunutta nuorten kesätyöseteliä, jolla työllistetään satoja helsinkiläisiä nuoria.

Laadukas opetus ja panostus koulutukseen on ehdottomasti satsaus parempaan tulevaisuuteen. Me kokoomuslaiset haluamme, että Helsinki on jatkossakin paras paikka kasvaa ja oppia.

Helsingissä varhaiskasvatus on jo nyt maamme parasta. Huippulaatuinen varhaiskasvatus on todellinen kilpailuetumme. Helsinkiläisillä vanhemmilla on mahdollisuus valita monipuolisista varhaiskasvatuksen palveluista juuri omaan tilanteeseensa sopiva vaihtoehto ja lasten kasvua tukevat todelliset varhaiskasvatuksen ammattilaiset. Helsingissä lapset saavat parhaat edellytykset kasvuun ja kehitykseen. Ensi vuonna lisäämme myös varhaiskasvatuksen resursseja yli viidellä miljoonalla eurolla. Perheet voivat jatkossakin luottaa siihen, että Helsinki on hyvä paikka asua ja elää.

Me Kokoomuksessa uskomme, että panostamalla kasvatukseen ja varmistamalla laadukkaan opetuksen rakennamme parhaan pohjan myös tulevaisuuden kasvulle. Tämän päivän lapset ja nuoret luovat huomisen tulevaisuuden.

Arvoisa puheenjohtaja,

Meidän päättäjien tehtävä on pitää huolta siitä, että Helsinki tarjoaa mahdollisuudet hyvään ja onnelliseen elämään kaikille asukkailleen. Vaikeina aikoina on tärkeää pitää huolta etenkin heikoimmista. Lisäämmekin budjettiesitykseen noin kymmenen miljoonaa euroa sosiaali- ja terveyspalveluihin. Aloitamme muun muassa sotaveteraanien kuntoutukset Helsingissä. Satsaamme myös esimerkiksi lasten ja nuorten vapaa-ajan toimintaan varmistamalla muun muassa Pakilan nuorisotalon toiminnan jatkuvuuden.

Arvoisa puheenjohtaja,

Ensi vuonna panostamme tulevaisuuteen myös investointien kautta. Helsingin väkiluku on kasvanut jo pitkään vauhdilla ja olemme rakentaneet uusia asuntoja ja kokonaisia asuinalueita. Kokoomuksen mielestä on ehdottoman tärkeää, että peruspalveluihin investoidaan alueiden kasvaessa.

Turvalliset ja toimivat koulutilat ovat mielestämme jokaisen koululaisen perusoikeus. Päätimmekin aikaistaa Lauttasaaren ala-asteen rakentamista. Lisäksi haluamme satsata koulujen, kuten Pakilan yläasteen, peruskorjauksiin ja edellytämme koko koulukentän peruskorjaushankkeista tarkempaa suunnittelua ja aikataulua kevään 2016 aikana.

Aivan erityisen iloinen olen siitä, että päätimme yhdessä käynnistää koulutuksen digitalisaation edistämiseksi hankkeen, jonka myötä Helsingille luodaan koulutuksen ja oppimisen digistrategia. Haastamme itsemme ja haluamme aidosti olla myös koulutuksen ja opetuksen edelläkävijä.

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, bästa fullmäktige,

Tavoitteemme on laadukkaiden palveluiden ja hyvän arjen turvaaminen helsinkiläisille. Vaikeinakin aikoina haluamme pitää kiinni kaupunkilaisten hyvinvoinnista, kantaa huolta heikoimmista ja luoda parempaa tulevaisuuden Helsinkiä.

Haluankin kiittää poikkeuksellisen vaikeana aikana kaikkia budjettisovussa mukana olevia ryhmiä aidosta sitoutumisesta yhteiseen strategiaamme, jonka kolme kulmakiveä ovat kestävä taloudenpito, kasvu ja kehitys sekä huolen kantaminen kaupunkilaisten palveluista myös vaikeina aikoina. Kiitos myös kaikille talousarvion valmisteluun osallistuneille kaupungin virkamiehille. Vain yhdessä toimimalla ja vastuullisia päätöksiä tekemällä varmistamme lopputuloksen, joka on Helsingin ja helsinkiläisten kannalta paras mahdollinen.

Kokoomus kannattaa talousarvioehdotuksen hyväksymistä.

Kategoriat: Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *