Helsingin Kokoomuksen valtuustoryhmän ryhmäpuhe maakunta- ja sote-uudistuksesta kaupunginvaltuuston ylimääräisessä kokouksessa 4.4.2018

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

Meidät helsinkiläiset kaupunginvaltuutetut on valittu puolustamaan helsinkiläisiä ja Helsingin etua. On velvollisuutemme toimia kaikissa tilanteissa niin, ettei helsinkiläisten hyvinvointi vaarannu muutosmyllerryksissä. Nyt kerromme eduskunnalle mielipiteemme suunnitellusta maakunta- ja soteuudistuksesta asian tärkeyden takia, vaikka sitä ei ole meiltä pyydettykään.

Uudistusesityksessä halutaan laittaa hyvin erilaiset ja erikokoiset alueet samaan muottiin. Se ei ole kerta kaikkiaan perusteltua eikä järkevää.

Helsingin asukasluku, noin 645 000, on suurempi kuin yhdenkään maakunnan Uuttamaata lukuun ottamatta. Helsinki on kasvanut viimeisten 10 vuoden aikana 70 000 asukkaalla. Se on yhtä paljon kuin pienimmän maakunnan asukasluku. Siis. Onko näin erilaisten alueiden ahtaminen samanlaiseen muottiin lopulta kenenkään etu?

Helsingin kasvu on osa globaalia kaupungistumistrendiä. Uudistuksessa ei kuitenkaan oteta huomioon kasvavien kaupunkien erityishaasteita ja menestysedellytyksiä. Se ei ole Helsingin asukkaiden ja täällä olevien yritysten edun mukainen. Se ei ole sitä myöskään muille kasvukeskuksille. Samasta syystä myös Uudenmaan maakuntavaltuusto antoi hiljan tyrmäyksen maakunta- ja soteuudistukselle suurella enemmistöllä.

Hyvät valtuutetut

Yksi maakuntauudistukselle asetettu keskeinen tavoite on kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien parantaminen. On turha väittää, että helsinkiläisten vaikutusmahdollisuudet paranevat, kun kunnallisverokertymän massiivisen – 2/3 kunnallisverosta – leikkauksen johdosta kunnista tulee olennaisesti aiempaa enemmän riippuvaisia valtionosuuksista. Päätösvaltaa myös faktisesti siirretään kauemmas ihmisistä. Nyt kuntien asukkailla on hyvät mahdollisuudet pitää yhteyttä myös SOTE- ja muissa asioissa kaupunginvaltuutettuihinsa ja vaikuttaa asioihin.

Uudistuksen tavoitteeksi on asetettu myös resurssien fiksumpi käyttö. Helsingin seudun kunnat tekevät jo nyt laajaa ja tehokasta yhteistyötä monella alalla. Tiedämme, että sosiaali- ja terveyspalveluissamme on jatkuvasti parannettavaa, jotta tulevaisuuden haasteisiin voidaan vastata. Uusi hallintotaso ei sitä kuitenkaan tee. Helsingillä ja muilla isoilla kaupungeilla on riittävät hartiat ja paras osaaminen löytää itse kuntalaisten tarpeiden mukaiset ratkaisut. Suurten kaupunkien asukkaille maakuntamalli ei tuo mitään lisäarvoa. Pahimmillaan se päinvastoin heikentää palveluiden saatavuutta sekä kaupunkilaisten mahdollisuuksia vaikuttaa omiin palveluihinsa.

Kokoomus on vahvasti sitoutunut sote-palveluiden kehittämiseen ja talouden kestävyysvajeen umpeen kuromiseen. On osattava luopua sellaisesta uudistuksesta, joka ei näitä tavoitteita täytä ja jonka toteuttaminen sisältää enemmän riskejä kuin hyötyjä. Nykyjärjestelmän vahvuuksia kehittämällä ja erityisiin kipupisteisiin panostamalla saamme paremman lopputuloksen.

Kun koko Suomen tulevaisuutta ajatellaan, uudistuksilla pitäisi tukea Suomen kasvukeskusten vahvistumista koko maan kasvun moottoreina. Hallituksen ajama reformi ei vastaa kaupunkien erityishaasteisiin vaan kulkee globaaleja megatrendejä vastavirtaan.

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

Kokoomuksen valtuustoryhmä kannattaa kaupunginhallituksen esittämää lausuntoa. Sote- ja maakuntauudistusta ei tule esitetyssä muodossa toteuttaa.

 

Ryhmäpuheenvuoron piti valtuustoryhmän puheenjohtaja Risto Rautava.

 

Kategoriat: Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *