Sote-uudistus ei saa vaarantaa oppilas- ja opiskelijahuoltoa Helsingissä

Oppilas- ja opiskelijahuolto, eli käytännössä koulupsykologit, kuraattorit ja opiskelijahuollon palvelut ovat olleet pitkään Helsingin kouluissa lähellä niiden tarvitsijoita, koulujen oppilaita. Toiminnan järjestäminen kasvatuksen ja koulutuksen toimialan alaisuudessa on mahdollistanut sen, että palvelut on voitu räätälöidä oman kouluyhteisön tarpeiden mukaisesti, toiminta on ollut moniammatillista yhteistyötä opettajien kanssa ja se on voinut keskittyä erityisesti ennaltaehkäisyyn.

Haluamme Helsingin Kokoomuksessa säilyttää koulujen psykologi- ja kuraattoripalvelut kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla. Sote-uudistuksen mukana oppilas- ja opiskelijahuolto siirtyy nyt hyvinvointialueille. Helsingin tilanne on kuitenkin erilainen kuin muun maan. Helsinki on kunta ja oma hyvinvointialueensa yhtä aikaa, joten se voi järjestää psykologi- ja kuraattoripalvelut haluamallaan tavalla.

Sote-uudistuksen vaatimia uudistuksia tehdään Helsingissä kaupunginhallituksen alaisessa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistusjaostossa. Jaostossa asiaa koskevaan lausuntoon esitimme kokoomuksen ryhmänä asiaa koskevaan aloitevastaukseen seuraavaa palautusesitystä (lyhennelty)

”Jaosto pitää tärkeänä, että oppilas- ja opiskeluhuollon mahdollisimman kiinteä yhteys koulujen ja oppilaitosten työhön säilyy, jotta se voi mahdollisimman hyvin täyttää tehtävänsä ja varmistaa oppilaiden ja opiskelijoiden ja koko kouluyhteisön hyvinvoinnin.

Jaosto katsoo, että kaupungin tulee valmistella osana sote-uudistuksen toimeenpanoa ratkaisu, jonka tavoitteena on oppilas- ja opiskeluhuollon säilyttäminen organisatorisesti osana kasvatuksen ja koulutuksen toimintaa. Ratkaisussa tulee ottaa huomioon myös mahdollisuus jatkaa toimivaa sopimuspohjaista käytäntöä Helsingin alueella sijaitsevien yksityisten koulutuksen järjestäjien ja valtion koulujen kanssa. 

Kaupunkistrategiassa linjatun periaatteen mukaisesti ja edellä kuvatusta hallinnollisesta ratkaisusta huolimatta oppilas- ja opiskeluhuollon valtionrahoituksella järjestettäväksi tarkoitetut palvelut tulee 1.1.2023 alkaen rahoittaa sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen rahoittamiseen tarkoitetulla valtionrahoituksella.”

Olemme pettyneitä siihen, että Kokoomuksen esitys ei saanut riittävää kannatusta kokouksessa. Kokouksessa hyväksyttiin palautusesitys, jossa esitettiin asian selvittämistä lapsen edun kannalta parhaalla tavalla. Alan ammattilaisten kanta on ollut kuitenkin pitkään varsin yksiselitteinen: oppilas- ja opiskelijahuolto tulisi pitää kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla.

Kokoomus jatkaa työtä oppilas- ja opiskelijahuollon laadun turvaamiseksi ja jotta opettajat, psykologit, kuraattorit ja muu oppilas- ja opiskelijahuoltohenkilöstö pystyvät yhdessä rakentamaan opiskelijoiden hyvinvointia saman toimialan alaisuudessa.

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *