Onko varhaiskasvatus nyt kunnossa? Mietteitä talousarvioneuvotteluista

Helsingin pormestaripuolueet ja RKP julkistivat tänään esityksensä Helsingin talousarvioksi vuodelle 2022. Helsingissä ehdottomasti suurin keskustelunaihe on ollut varhaiskasvatuksen tilanne. Varhaiskasvatuksen tilanne on ollutkin haastava sekä riittävien resurssien että varhaiskasvatuksen työntekijöiden työoloissa.

Varhaiskasvatuksessa pitää järjestää niin hyvät olot, että päiväkotiin uskaltaa jättää oman rakkaan lapsensa huoletta. Samoin varhaiskasvatuksen työntekijöille täytyy olla edellytykset ja resurssit kunnossa, jotta työ on mielekästä ja alalla halutaan pysyä. Talousarvioneuvotteluissa oli selkeä tahtotila puuttua tähän ongelmaan.

Tuloksia voi tällä hetkellä katsoa melko tyytyväisinä: kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle lisättiin jokaista lasta ja nuorta kohden yli 550 € vuodessa rahaa. Kasvua budjettiin saatiin neuvoteltua 5,1 % aikaisempaan vuoteen. Helsingin työntekijöiden asemaa pyritään parantamaan myös 5 miljoonan euron palkkaohjelmalla sekä kaupungin työterveyden laadullisen kilpailutuksen avulla.

Nyt ei kuitenkaan vielä kuulu ryhtyä juhlimaan. Panostukset kasvatukseen ja koulutukseen ovat arvokkaita ja tärkeitä, mutta tämä on vain askel pitkässä työssä varhaiskasvatuksen tilanteen ratkaisemiseksi. Suunta on kuitenkin oikea.

Maarit Vierunen

Helsingin Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja

Kategoriat: Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *