Elina Valtonen kehottaa hallitusta hintojen nousua rauhoittavaan menomalttiin: “Hallituksen jakopolitiikka kiihdyttää inflaatiota”

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtonen huomauttaa, että hallituksen velkarahoitteinen ”hällä väliä” -talouspolitiikka vie tilan veronalennuksilta ja ihmisten omilta valinnoilta.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Elina Valtonen lähettää hallitukselle vinkin keskiviikkona budjettiriiheen kokoontuvalle hallitukselle. Valtonen kehottaa hallitusta hintojen nousua rauhoittavaan menomalttiin.

”Hallitus ei kuulemma halua alentaa veroja, ettei se kiihdyttäisi inflaatiota. Marinin porukka haluaa siis johdonmukaisesti käyttää ihmisten rahat heidän puolestaan. Tämän hallituksen aikana julkista kulutusta on lisätty kestämättömästi ja samalla ihmisten vapaus päättää rahoistaan on oleellisesti kaventunut,” Valtonen linjaa.

“Jos hallitus on huolissaan ihmisten talousvaikeuksista, tulee sen pidättyä hintojen nousua kiihdyttävästä menolisäyksistä. Nyt ei ole vaalibudjetin aika”, Valtonen sanoo.

“Nykyisen kovan hintojen nousun yksi keskeinen tekijä tietenkin on Putinin sota. Toinen on pitkään jatkunut kevyt rahapolitiikka ja laaja valtioiden elvytys. Niin USA:ssa, EU:ssa kuin Suomessa on lisätty julkisia menoja, joka kiihdyttää hintojen nousua”, Valtonen huomauttaa.

Valtonen muistuttaa, että hallitus on jo lisännyt julkisia menoja kuluvalle ja tulevalle vuodelle. Hallitus päätti nostaa budjettikehyksiä 500 miljoonalla eurolla kuluvalle vuodelle ja varautumisen ministerityöryhmä päätti lisätä kehyksien ohi menoja yli 800 miljoonalla eurolla.

“Hallituksen jakopolitiikka kiihdyttää inflaatiota paljon enemmän kuin kokoomuksen vaihtoehto, jossa on mukana myös veroale. Esimerkiksi varautumisen ministerityöryhmän menolisäykset osuvat sellaisiin kohtiin, joissa hintojen nousu on nopeaa jo valmiiksi. Kuvaavaa on, että valtio tukee sähköautojen kysyntää, joka jo valmiiksi on pilvissä”, Valtonen sanoo.

“On tärkeää, että heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä tuetaan. Sosiaaliturvajärjestelmäämme tuleekin kehittää niin, että se kykenee ottamaan nopeastikin muuttuvat tilanteet huomioon. Epäilemättä vihreään siirtymään tulee investoida myös. Näihin voidaan kuitenkin löytää rahat budjetin sisältä, jotta julkinen kulutuskysyntä ei kasva”, Valtonen sanoo.

Tavallisesti valtiovarainministeri on Valtosen mukaan ollut vastuun ja vakaan taloudenpidon tiukin puolustaja. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) edustaa hänen mukaansa täysin toisenlaista linjaa.

“Tällä kertaa valtiovarainministeri aloitti itse huutokaupan. Hallituspuolueet ovat väläyttäneet rintamalisiä lukuunottamatta melkeinpä kaikkien tulonsiirtojen korottamista. Vaara hintojen paisumista kiihdyttäville menolisäyksille on todellinen. Pelkästään Keskustan ehdotuksien hintalappu on satoja miljoonia. Saa nähdä kasvattavatko vasemmistopuolueet ensi vuoden alijäämää tulevassa riihessä entisestään”, Valtonen sanoo.

Lisätietoja:

Kategoriat: Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *