Ilmoittaudu vaalitoimitsijaksi presidentinvaaleihin 2024 ja europarlamenttivaaleihin 2024
PRESIDENTINVAALIT toimitetaan sunnuntaina 28.1.2024 ja ennakkoäänestys 17.–23.1.2024. Mahdollinen toinen kierros toimitetaan 11.2.2024 ja toisen kierroksen ennakkoäänestys 31.1.-6.2.2024.
EUROPARLAMENTTIVAALIT toimitetaan Suomessa sunnuntaina 9.6.2024 ja ennakkoäänestys 29.5.-4.6.2024.
Haemme nyt kummankin vaalin osalta toimitsijoita vaalilautakuntiin ja -toimikuntiin Helsinkiin. Haku tapahtuu tällä sähköisellä lomakkeella. Paikat ovat puheenjohtajien, varapuheenjohtajien, jäsenten tai varajäsenten tehtäviä.
Paikkoja täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, mahdollisimman varhainen ilmoittautuminen on toivottavaa.
Tehtäviin valituille pyritään ilmoittamaan syyskuun loppuun mennessä heidän sijoituspaikkansa.
Keskusvaalilautakunta tulee aikanaan antamaan valituille luottamushenkilöille tarkemmat ohjeet työskentelyn käytännön järjestämisestä.
Mitä vaalilautakunnissa ja vaalitoimikunnissa työskentelevältä edellytetään?
- Vaalilautakuntaan tai vaalitoimikuntaan ehdotettavalla henkilöllä tulee olla vaaleissa äänioikeus ja hänen kotikunta tulee olla Helsinki. Vaaleissa on äänioikeutettu jokainen Suomen kansalainen, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta.
- Vaaleissa ehdokkaana oleva henkilö ei voi olla vaalilautakunnan jäsenenä tai vara-jäsenen
- Ehdokkaan puoliso, lapset, sisarukset tai vanhemmat eivät voi toimia vaalitoimikunnan jäsenenä eivätkä varajäsenenä. Puolisoilla tarkoitetaan sekä aviopuolisoita että avioliitonomaisessa suhteessa tai rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä henkilöitä.
Vaalilautakunta
Vaalilautakunnan jäsenellä ja varajäsenellä, erityisesti puheenjohtajaksi nimettävällä tulee olla riittävä osaaminen tehtävään ja riittävästi aikaa perehtyä siihen.
Jäsenen ja varajäsenen tehtävällä ei käytännössä ole eroa. Sekä varsinaiset että varajäsenet osallistuvat lautakunnan työhön. On välttämätöntä, että kaikki luottamustehtävään nimetyt ovat käytettävissä vaalipäivänä. Vaalilautakunnan tehtäviin kuuluu myös alustava ääntenlaskenta, joka suoritetaan äänestyshuoneiston sulkeuduttua. Kaikkien vaalilautakuntaan valittujen tulee osallistua ääntenlaskentaan.
Vaalitoimikunta
Vaalitoimikunnat hoitavat ennakkoäänestysten aikana laitosäänestyksen ja kotiäänestyksen toteuttamista.
Laitoksessa ennakkoäänestys toimitetaan vähintään yhtenä ja enintään kahtena päivänä toimikunnan määrääminä aikoina. Kullekin toimikunnalle kuuluu useita laitoksia. Kotiäänestys tapahtuu ennakkoäänestyksen ajanjaksona äänestäjälle erikseen ilmoitettuna aikana.
Laitosäänesyksiä toimittavan vaalitoimikunnan jäsenen tehtävä on vaativa, mutta kotiäänestyksen toimittavalta vaalitoimitsijalta tulee edellyttää lisäksi erityistä pätevyyttä, koska hän huolehtii tehtävästään itsenäisesti.
Lisäksi on huomioitava, että laitosäänestykset (vaalitoimikunnat) ja kotiäänestykset suoritetaan pääsääntöisesti arkipäivinä, mutta niitä voidaan toimittaa myös viikonloppuna. Vaalitoimikuntiin ja kotiäänestykseen nimettävien toimitsijoiden on otettava tämä huomioon.
Kotiäänestyksen vaalitoimitsijalla tulee olla käytössään auto, koska vaalitoimitus suoritetaan eri puolilla kaupunkia äänestäjille ennalta ilmoitetulla aikataululla. Auton käytöstä maksetaan vaalitoimitsijalle erillinen korvaus.
Vaalitoimikuntien ja vaalilautakuntien palkkiot
Vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien puheenjohtajalle, varapuheenjohtajalle, jäsenelle ja varajäsenelle maksetaan toimituspäivältä palkkio. Palkkioon sisältyy korvaus vaaleihin liittyvästä valmistelutyöstä, vaalimateriaalien kuljetuksesta ja vähäisestä oman matkapuhelimen käytöstä. Vaalilautakuntien palkkioon sisältyy myös korvaus vaalipäivänä vaalitoimituksen päätyttyä suoritettavasta laskentatyöstä.
- puheenjohtaja 380 euroa,
- varapuheenjohtaja 310 euroa,
- jäsen ja varajäsen 260 euroa,
- kotiäänestyksen vaalitoimitsija 340 euroa.
Kaikki Kokoomuksen nimeämät henkilöt sitoutuvat maksamaan Helsingin Kokoomukselle palkkiostaan 18% suuruisen luottamushenkilömaksun.
Lisätiedot: lassi.hynynen@kokoomus.fi