Kokoomus haluaa Helsinkiin harrastustakuun -jokaiselle lapselle vähintään yksi harrastus

Kokoomuksen valtuustoryhmä jätti tänään 28.9. valtuuston kokouksessa aloitteen harrastustakuusta. Kokoomus haluaa, että kaupunki takaa jokaiselle lapselle vähintään yhden harrastuksen. Lasten ja nuorten harrastaminen parantaa oppimista, kehittää sosiaalisia taitoja ja tuo mielekästä tekemistä vapaa-aikaan.

Tuoreimman nuorisobarometrin mukaan 35 prosenttia nuorista (alle 29-vuotiaat) on jättänyt harrastuksen aloittamatta rahanpuutteen vuoksi. Nuorista enää hieman reilu puolet kokee kiinnittyvänsä suomalaiseen yhteiskuntaan, kun vielä vuonna 2012 luku oli 76 prosenttia. Harrastustoiminta on ennaltaehkäisevää työtä, jolla tuetaan nuorten kasvua ja itsenäistymistä. Harrastustoiminta lisää myös yhteenkuuluvuutta.

Helsingissä on monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Valitettavasti on kuitenkin arkipäivää, että lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia rajoittavat perheen taloudellinen tilanne ja harrastusten kohonneet kustannukset.

-Haluamme, että jokaisella lapsella on perheen tilanteeseen ja taustaan katsomatta mahdollisuus harrastaa. Harrastamisen mahdollisuuksiin panostaminen on arvokasta ennaltaehkäisevää työtä, jolla lisätään niin lasten ja nuorten kuin perheidenkin hyvinvointia, toteaa Kokoomuksen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Jaana Pelkonen.

Helsingin uusi johtamisjärjestelmä tarjoaa myös erinomaiset puitteet kehittää lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Jatkossa kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntatoimet ovat samaa toimialaa kirjaston ja museoiden kanssa joten mahdollisuudet yhteistyöhön ovat entistä paremmat. Harrastuksia tulisi tuoda yhä enemmän myös koulujen iltapäivätoimintaan yhdessä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Kokoomus haluaa myös selvittää mahdollisuuden tarjota toimeentulotuen asemesta palveluseteli harrastuskustannuksiin ja näin tukea pienituloisten perheiden lapsia.

Helsingin Kokoomuksen valtuustoryhmä pitää tärkeänä, että kunta tarjoaa matalan kynnyksen harrastustoimintaa. Aloitteessa esitetään, että Helsinki käynnistää selvityksen siitä, miten jokaiselle lapselle ja nuorelle taattaisiin mahdollisuus vähintään yhteen harrastukseen.

 

Kategoriat: Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *