Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoro 13.11.2019

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

Tämän vuoden vaikuttavin hetki minulle kaupunkipolitiikassa oli spontaani osallistuminen Vartiokylän ala-asteen vanhemmille järjestettyyn tilaisuuteen, joka koski koulun sisäilmaongelmia. Kyseistä koulua on korjattu useita kertoja ja lopulta viime keväänä se todettiin käyttökelvottomaksi ja purkukuntoiseksi.

Kyseisen tilaisuuden aiheena olivat väistötilat, johon koulun oppilaat tultaisiin siirtämään. Ongelmat koulun ja sen väistötilojen ympärillä olivat jo luoneet vanhempien ja kaupungin välille valtaisan epäluottamuksen ja kyseinen tilaisuus valitettavasti vain pahensi tilannetta.

Tilaisuudessa viettämäni puolitoistatuntisen jälkeen en voinut kuin todeta, että vanhempien suuttumus, jopa raivo, oli oikeutettua. Ainoa, mitä saatoin valtuutettuna heille todeta, oli: ”Meidän tulee pystyä parempaan. Helsingin tulee pystyä parempaan.”

Arvon valtuutetut,

Helsingissä perusasioiden on toimittava: koulujen on oltava turvallisia, katujen tulee olla hoidetut lumisinakin talvina, terveyskeskukseen on päästävä ja urheilukentillä valojen täytyy palaa. Ilman tätä strategiamme ja sen sanat maailman toimivimmista kaupungista ovat yhtä merkityksellisiä kuin saunan sytykkeinä palavat edellisen viikon iltapäivälehdet.

Toimivan kaupungin perusasiat, arjen tärkeiden palvelujen varmistaminen, olivat Kokoomuksen tärkein tavoite vuoden 2020 budjettineuvotteluissa. Olen iloinen, että monessa kohdin tavoitteemme näkyvät nyt tässä budjetissa.

Viiden koulun perusparannusta aikaistetaan. Koulujen väistötilojen hankinnalle asetetaan kunnianhimoinen neljän kuukauden tavoiteaika. Erityisopettajia palkataan lisää. Keskeisimpien kävelyreittien talvikunnossapitoa tehostetaan. Puistoihin investoidaan lisää ja keskeisille kävelyreiteille lisätään penkkejä. Yhdeksän kuntoporrashanketta aikaistetaan alkamaan jo ensi vuonna. Liikuntapaikkojen ylläpitoon panostetaan ja urheiluseurojen avustuksia kasvatetaan. Terveyskeskusjonojen purussa otetaan uusii vaihde silmään.

Näistä jokainen toimivan kaupungin edellytyksiä.

Hyvä valtuusto,

Ensi vuoden budjetin merkittävimmät määrärahalisäykset tehdään sosiaali- ja terveystoimeen. Siellä vahvistetaan erityisesti lastensuojelun, nuorten mielenterveyspalvelujen ja vammaispalvelujen resursseja. Näiden palveluiden ennakoitua suurempi kysyntä ja väestön ikääntyminen kasvattavat tällä hetkellä sosiaali- ja terveystoimen menoja. Kyseisten palveluiden laadusta ja saavutettavuudesta ei kuitenkaan voi tinkiä.

Lastensuojelu, vammaispalvelut ja vanhuspalvelut tulee hoitaa arvokkaasti maamme pääkaupungissa ja ammattilaisille on turvattava riittävät resurssit. Samalla yhtä tärkeää on, että kustannuskasvun syitä analysoidaan ja palveluiden tarpeeseen pyritään vaikuttamaan ennaltaehkäisevästi

Hyvät valtuutetut,

Kaiken kaikkiaan Helsinki on monessa mielessä onnellisessa ja erityisessä asemassa, kun meillä on mahdollisuus tehdä tällaisia budjetteja kuin nytkin käsittelemme. Emme vain turvaa olemassa olevien palveluiden resursseja, vaan edelleen myös laajennamme palveluitamme. Tästä yhtenä konkreettisena esimerkkinä hieno päätös aikaistaa toinen vieras kieli alkamaan jo kolmannelta luokalta.

Tämä on mahdollista, koska Helsingissä taloutta on viime vuodet hoidettu pitkäjänteisesti ja vastuullisesti. Vastuullinen taloudenpito on jatkossakin edellytys sille, että voimme turvata laadukkaat peruspalvelut kaupungin kasvaessa ja investointipaineiden lisääntyessä.

Emme kuitenkaan voi sulkea silmiämme täällä pääkaupungissa siltä, että Suomessa kuntatalous on heikossa tilassa. Suurista kaupungeista vain Helsinki tekee tänä vuonna positiivisen tuloksen. Tilanne ajaa kuntia joko merkittäviin säästötoimiin, rajuun velkaantumiseen tai veronkorotuksiin. Älkäämme siis sokaistuko lihavista ajoista, vaan varautukaamme jo nyt laihempiin vuosiin. Se on vastuullista politiikka.

Hyvä valtuusto, arvon puheenjohtaja,

Kiitän valtuustoryhmiä jälleen hyvästä ja rakentavasta yhteistyöstä ja yhteisestä lopputuloksesta. Kokoomuksen valtuustoryhmä tukee kaupunginhallituksen esitystä vuoden 2020 talousarvioksi.

Lisätietoja:

Kategoriat: Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *