Helsinki julistaa ilmastohätätilan – Pormestari Vapaavuoren puhe kaupunginvaltuustossa 23.9.

Arvoisa valtuuston puheenjohtaja,

Hyvät kaupunginvaltuutetut,

Ilmastonmuutos on aikamme ja kenties koko ihmiskunnan historian suurin ja kiireellisin haaste. Se on samalla asia, joka jakaa kaupunkeja voittajiin ja häviäjiin.

Jo ennen koronakriisiä ihmiset halusivat asua kaupungeissa, jotka ovat turvallisia, siistejä, toimivia ja eläviä. Tulevaisuudessa menestyvät ne kaupungit, jotka kykenevät tarjoamaan paitsi hyvän arjen asukkailleen, myös toimimaan vastuullisesti.

Teot, joilla kaupungit kantavat vastuunsa ilmastonmuutoksen hillitsemisessä, ovat samalla tekoja osaajien houkuttelemiseksi, matkailun edistämiseksi ja elinvoiman varmistamiseksi.

Helsinki on yksi niistä kaupungeista, joilla on aidosti uskottava, kunnianhimoinen ja toteutettavissa oleva ilmasto-ohjelma. Olemme sitoutuneet saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä. Vähennämme päästöjämme kahdeksankymmentä prosenttia vuoden 1990 tasosta. Kompensoimme jäljelle jäävän päästöosuuden. Päästötavoite koskee koko maantieteellisen alueemme kaikkia suoria päästöjä.

Vähennämme päästöjämme toteuttamalla Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelman. Se sisältää 147 konkreettista toimenpidettä päästöjen vähentämiseksi. Kuka tahansa voi seurata ohjelman etenemistä ilmastovahti-sivustolla.

Arvoisat valtuutetut,

Helsinki haluaa olla maailman johtavia kaupunkeja ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Jokainen tekomme on ilmastoteko. Kaupungin päätösten ja toimenpiteiden tulee olla linjassa hiilineutraaliustavoitteen kanssa.

Vaikka ilmastokriisin vaikutukset arkeemme ovat vähemmän dramaattiset ja äkilliset kuin käsillä olevan koronakriisin, tulevat jälkipolvet lopulta muistamaan meidät siitä, mitä konkreettisesti teimme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Mikäli valtuusto tänään päättää kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti katsoa käsittelyssä olevan valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi, julistan ilmastohätätilan tämän viikon loppuun mennessä.

Kategoriat: Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *