Politiikan viikkokatsaus 39/2020

Kaupunkipolitiikan kuulumiset

Kaupunginvaltuuston myöhään yöhön venyneessä kokouksessa tehtiin tärkeitä päätöksiä.

Merkittävin keskustelu käytiin Helsingin lausunnosta sote-uudistukseen. Me emme tue uudistusta, joka ei täytä sen alkuperäisiä tavoitteita, paranna sosiaali- ja terveyspalveluiden laatua eikä hillitse kustannuksia. Pormestari Vapaavuoren väkevän puheen aiheesta voit lukea tästä.

Valtuusto hyväksyi sote-lausuntoon vaatimuksemme, jonka mukaan koulukuraattorien ja –psykologien ei pidä siirtyä soten piirin, vaan säilyä osana sivistystoimea ja sitä kautta lähellä kouluyhteisöäKiitos kaikille luottamushenkilöillemme tinkimättömästä työstänne oppilaiden hyvinvoinnin ja Helsingin puolustamisen eteen sote-uudistuksessa! 

Kaupunginvaltuusto päätti julistaa Helsinkiin ilmastohätätilan. Valtuutettumme Jenni Pajunen kommentoi asiaa viisaasti: “Julistus ei valitettavasti ratkaise ilmastonmuutosta, mutta se lähettää vahvan viestin, ettemme ole koronakriisin keskellä unohtaneet ilmastokriisiä ̈.” Kokoomuksessa jatkamme myös kunnianhimoisia käytännöntoimia ilmaston puolesta.

Valtuutettumme Mirita Saxberg teki tärkeän ponnen osatyökykyisten aseman parantamisesta, joka vähentäisi mm. kehitysvammaisten köyhyyttä. “Kehitysvammaisten köyhyys koskettaa. Esitykseni myötä toivon, että työtoiminnasta maksettaisi kohtuullisemmin. Siitä pitää jäädä käteen euroja, vaikka kävisikin työmaaruokalassa”, Saxberg kommentoi Twitterissä.

Kaupunginhallitus käsittelee ensi viikolla useita valtuutettujemme aloitteita, jotka jäivät viime kokouksessa pöydälle. Käsittelyssä on Jaana Pelkosen aloite ulkoiluvaatetuksen tarjoamisesta päiväkotien työntekijöille, Otto Meren aloite Kauppatorin lokkiongelman helpottamiseksi sekä Seija Muurisen aloite kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kiinteistöjen myyntipolitiikasta. Lisää aiheista voit lukea viime viikon jäsenviestistämme.

Helsingin seuraavan vuoden budjetin neuvottelut ovat olleet käynnissä lautakunnissa. Lautakuntien budjettiesityksiin ei ole laskettu tässä vaiheessa koronan aiheuttamia lisäkustannuksia. Taloudellinen tilanne on näin ollen haastava. Aiempien vuosien vastuullisen taloudenpidon ansiosta tarvetta talouden äkkijarrutukseen ei kuitenkaan ole.

Eduskunnan kuulumiset

Sote-uudistus saa kovaa kritiikkiä myös eduskunnassa. Kansanedustaja Sari Sarkomaa kysyy tärkeän kysymyksen: ”On epäselvää onko maakuntasotelle enää enemmistö eduskunnassa?” Lisää Sarkomaan ajatuksista voit lukea tästä.

Kansanedustaja Terhi Koulumies on huolissaan koronatartuntojen leviämisestä nuorten keskuudessa. “Nyt olisi korkea aika antaa pikaisesti vähintäänkin maskisuositus kouluihin yli 12-vuotiaille lapsille”, Koulumies sanoo. Lisää aiheesta voit lukea tästä.

Ben Zyskowicz kritisoi kovin sanoin hallituksen työllisyystoimia ja taloudenpitoa. Hallituksen aktiivimallista Zyskowicz toteaa hyvin: “Nyt ne sanovat, ettei tämä ole sama kuin edellisen hallituksen malli. Kyllä on. Joka ei sitä näe, pitää olla joko sokea, demari tai vassari”, Zyskowicz lataa. Lue lisää tästä.

Myös Juhana Vartiainen ruoskii hallituksen työllisyystoimien olemattomuutta. “Tässä vaiheessa ennuste hallituksen reformien vaikutuksista: + 5 000 työllistä”, Vartiainen summaa. Lue lisää tästä.

Kategoriat: Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *