Kokoomuksen Sarkomaa: Miksi hallitus haluaa salata sote-palveluiden laadun ja vaikuttavuuden?

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa pitää vakava virheenä, ettei maan hallitus edistä  julkisen terveydenhuollon laadun  ja vaikuttavuuden avoimuutta. Sote-uudistus on torso ilman valtakunnallisesti vertailtavaa laatutietoa.

Merkittäviä parannuksia terveyspalvelujen laatuun saadaan aikaan vain ottamalla käyttöön terveydenhuollon kansalliset laaturekisterit. Laatutiedolla sote-palveluja voidaan kehittää vaikuttavaksi, yhdenvertaiseksi ja turvalliseksi.  Tietoa tarvitsevat sote-ammattilaiset, virkamiehet ja päättäjät. Palveluita ei voi kehittää vaikuttavasti eikä tiedolla johtaa, jos tietoa ei ole.

Monelle suomalaiselle on järkyttävä tieto, ettei maamme julkisessa terveydenhuollossa laatua seurata systemaattisesti. Sarkomaa muistuttaa, että terveydenhuollon laaturekisterijärjestelmät ovat laajasti käytössä muualla Euroopassa ja muissa  Pohjoismaissa etenkin ja niiden myötä ihminen on järjestelmän sijaan palveluiden keskiössä. Miksi hallitus jarruttaa uudistusta, jolla kurotaan umpeen eroa muihin länsimaihin?

THL on pilotoinut menestyksellisesti kansallisia laaturekistereitä viime eduskuntakaudella eduskunnan Sarkomaan aloitteesta myöntämän määrärahan turvin. Nyt THL on tehnyt esityksen laaturekistereiden vakinaistamisesta, johon tarvittaisiin aluksi niin kaksi miljoonaa euroa.

”Oli suuri pettymys, ettei tätä rahaa hallitukselta ensi vuoden valtion mittavaan budjettiesitykseen herunut. Virkamiesesityksessä raha vielä oli. Pidän välttämättömänä, että eduskunta palauttaisi hallituksen leikkaaman rahan”, Sarkomaa painottaa.

Valtakunnallisena Diabetespäivänä Sarkomaa nostaa esille laaturekistereiden merkityksen diabeetikoille. Laaturekisteri auttaa parantamaan diabeetikoiden valtakunnallista yhdenvertaisuutta, diabeteksen hoitotuloksia ja ohjaa resursseja parhaaseen terveyshyötyyn auttaen näin diabeteksen kustannusten hallinnassa. Diabetesrekisterin kehitykselle on luotu hyvä pohja THL:n laaturekisterihankkeessa ja alueiden vertaiskehittämisessä. ”Tiedon avulla on voitu kohdentaa toimet niin, että hoitotulokset ja hoitotasapaino ovat parantuneet eri alueilla,” Sarkomaa iloitsee.

”Valtava määrä sote- asiantuntijoita, potilasjärjestöjä ja terveydenhuollon toimijoita on mukana laaturekisterityössä. Tehty mittavaa työtä ei saa hukata. Suomessa on merkittäviä eroja palvelujen ja hoitoteknologian saannissa. Laaturekisterit ovat keino nostaa puutteet sekä parhaat käytännöt päivänvaloon ja vauhdittaa yhdenvertaisten palveluiden rakentamista. Sosiaali- ja terveyspalveluita ei voida johtaa eikä uudistaa pussi päässä ilman tietoa toiminnan laadusta ja vaikuttavuudesta,” Sarkomaa linjaa.

Sarkomaa on jättänyt talousarvioaloitteen terveydenhuollon kansallisten laaturekistereiden pysyvän toiminnan käynnistämiseksi.

Lisätietoja,
Sari Sarkomaa, 050 511 3033

Kategoriat: Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *