Sari Sarkomaa: Esteet antaa uusia syövän yhdistelmähoitoja poistettava lainsäädännöstä viipymättä

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa kirittää hallitusta pikaisesti toimiin, jotta Suomessa syöpäpotilaat saisivat tarvitsemansa hoidon. Sarkomaa nosti asian esiin Helsingin yliopiston Tiedekulmassa Cancer I&O tutkimus & innovaatioprojektin järjestämässä päättäjäpaneelissa. Sarkomaan mukaan hallituksen on viipymättä tuotava eduskuntaan esitykset, joilla taataan syövän yhdistelmähoitojen saatavuus. Lisäksi Kansallisen Syöpäkeskuksen toiminta on viimein saatava täysimääräisesti käyntiin.

”Potilaiden näkökulmasta uudistustarve on kiireellinen. Erilaiset syövän yhdistelmähoidot yleistyvät syövän hoidossa ja niiden käyttö tulisi mahdollistaa Suomessa lakimuutoksella pikimmiten. Vakavasti sairailla syöpäpotilailla, ei ole mahdollisuutta odottaa tehokkaaksi todetun, muualla Euroopassa saatavilla olevan hoidon mahdollistavaa lainsäädäntöä vaalikauden loppuun,” Sarkomaa toteaa.

Suomessa lääkkeiden rahoitus ja arviointi jakaantuu kahteen kanavaan niiden annostelutavan perusteella. Kaksikanavajärjestelmän jako sairaala- ja avoterveydenhuollon lääkkeisiin on keinotekoinen eikä vastaa lääkekehityksen ja uusien hoitomuotojen myötä muuttuneisiin tarpeisiin. Vallitseva lainsäädäntö asettaa potilaat eriarvoiseen asemaan. Se estää esimerkiksi levinnyttä munuaissyöpää sairastavia potilaita saamasta tehokkaaksi todettua immunologisen, suonensisäisesti annosteltavan hoidon ja tablettimuotoisen lääkkeen yhdistelmähoitoa.

”Potilaiden hoitoa estävä lainsäädäntö on kiireellisesti korjattava. Suomen Syöpäpotilaat ry on kannanotossaan nostanut esiin Suomen kaksikanavaisesta lääkkeiden rahoitusjärjestelmästä johtuvat jäykkyydet, jotka eivät mahdollista useiden yhdistelmähoitojen arviointia eikä käyttöönottoa syöpien hoidossa. Kaksikanavarahoitusjärjestelmä on luonut väliinputoajatilanteen: potilaat eivät saa yhdistelmähoitoa, jos vain toinen lääkkeistä kuuluu sairaalan vastuulle ja toiseen ei ole puolestaan mahdollista saada sairausvakuutuskorvausta. On kohtuutonta laittaa vakavasti sairaat potilaat odottamaan ministeriön asettaman monikanavarahoituksen purkamista selvittävän työryhmän tuotoksia, joiden on määrä valmistua vasta keväällä 20203. Päätöksiä tarvitaan nyt,” Sarkomaa vaatii.

Sarkomaa kiirehtii lisäksi hallitukselta toimia Kansallisen Syöpäkeskuksen toiminnan vauhdittamiseksi. On vakavaa, että toiminnan käynnistymisen edellytyksenä olevan koordinoivan yksikön rahoitus ja perustaminen on viivästynyt. Tutkimusta ja yhdenvertaista hoitoa edistävän Kansallinen syöpäkeskuksen toiminta on laitettava täysimääräisesti käyntiin,” Sarkomaa päättää.

Sarkomaa on jättänyt kirjallisen kysymyksen ja jättää toimenpidealoitteen uusien yhdistelmähoitojen käyttöönotosta syövänhoidossa vauhdittaakseen hallitusta toimiin yhdenvertaisten syöpähoitojen mahdollistamiseksi.

Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
puh. 050 511 3033

Kategoriat: Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *