Sari Sarkomaa: Kirjailija on palkkansa ansainnut – lainauskorvaus myös e-kirjoista

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa muistuttaa, että kirjailijoille maksettavaa lainauskorvausta pitäisi saada myös e-aineistosta. Lainauskorvaus on tekijänoikeuskorvaus, jota maksetaan teosten kirjastolainaamisesta. Lainauskorvaus on monelle kirjailijalle ja kääntäjälle tärkeä osa toimeentuloa.

Useammassa Euroopan maassa lainauskorvaus on ulotettu myös e-kirjoihin. Tällä hetkellä Suomessa tekijänoikeuslain nojalla lainauskorvausta maksetaan vain fyysisinä teoskappaleina lainattavista kirjoista. Samaan aikaan e-kirjojen ja e-äänikirjojen lainamäärät lisääntyvät vuosittain merkittävästi ja Suomessa selvitetään kansallisen e-kirjaston perustamista.

”Kirjallisuuden tekijöiden toive saada lainauskorvausta myös e-aineistoista, on perusteltu ja kannatettava,” sanoo Sarkomaa.

”Suomessa käytetään kirjastoja eniten kaikista Pohjoismaista. Valtaosa meistä suomalaisista on kirjastojen ja kirjojen ystäviä. Turvaamalla tekijöille kohtuullisen korvauksen näiden sisältöjen lainaamisesta, voidaan samalla turvata tekijöiden mahdollisuus keskittyä luovaan työhön,” Sarkomaa toteaa.

Suomessa lainauskorvausjärjestelmä syntyi myöhään muihin Euroopan maihin verrattuna. Lainauskorvaus nousi Suomessa vihdoin vuonna 2017 pohjoismaiselle tasolle ja korkeakoulukirjastot otettiin mukaan korvauksen piiriin.

”Eduskunnassa teimme työtä kansanedustajajoukolla yli puoluerajojen tavoitteen saavuttamiseksi. Nyt on taas aika yhdistää voimat ja ulottaa lainauskorvaus myös e-kirjoihin,” sanoo Sarkomaa.

Valtion erikoiskirjasto Celia tuottaa lukemisesteisille äänikirjoja saavutettavassa muodossa. Kirjallisuuden tekijät saavat Celian lainoista nykyisin korvauksen vain, jos teos jää pysyvästi käyttäjän haltuun. Myös tämä korvausoikeus tulisi muuttaa teknologianeutraaliksi.

Sarkomaa muistuttaa, että sivistysvaliokunta esitti mietinnössään 7/2018, että hallituksen tulee ryhtyä toimenpiteisiin lain muuttamiseksi teknologianeutraalimmaksi siten, että tekijöiden oikeudet kohtuullisen korvauksen saamiseen varmistetaan vastaamaan paremmin teosten käyttöä. Sivistysvaliokunta esitti, että hallituksen tulee arvioida lain vaikutuksia edunsaajien ja oikeudenhaltijoiden kannalta ja antaa siitä selvitys sivistysvaliokunnalle keväällä 2021.

Sarkomaa on jättänyt kirjallisen kysymyksen KK 918/2020 lainauskorvauksen ja kirjallisuuden Celia-korvausten muuttamisesta teknologianeutraaleiksi vauhdittaakseen hallitusta sivistysvaliokunnan edellyttämiin toimiin.

Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
puh. 050 511 3033

Kategoriat: Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *