Kokoomuksen ryhmäpuhe kaupunkistrategiasta

Arvoisa puheenjohtaja,

Uusi strategia kuvaa jo sen nimestä lähtien, kuinka Helsingin pitää kyetä kasvamaan ja vastaamaan tulevaisuuden suuriin muutoksiin. Edessä on haasteita, joiden edessä meidän täytyy olla nöyrinä. Väestömme ikääntyy, palveluntarpeet monimuotoistuvat ja samalla sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus siirtää rahaa meiltä muualle Suomeen. Samaan aikaan laadukkaiden palveluiden tarjoamisen ja kestävän taloustilanteen ohella meidän täytyy vastata ilmastonmuutokseen kunnianhimoisilla toimilla.

Yhteisten strategianeuvottelujen lopputulos on tasapainoinen ja tarjoaa raamit kestävän ja kasvavan Helsingin rakentamiseen. Haluamme kiittää kaikkia neuvotteluihin osallistuneita ryhmiä hyvästä yhteistyöstä ja toivomme, että hyvähenkinen näkökulmien yhteensovittaminen jatkuu tulevaisuudessakin.

Hyvät valtuutetut,

Sote-uudistuksen aiheuttamista haasteista huolimatta Helsingissä ei tietenkään heitetä hanskoja tiskiin. Päinvastoin, strategiaesitys tarjoaa suunnan sujuvaan hoitoon pääsyyn niin suun terveydenhuollossa kuin perusterveydenhuollossa. Nykyisten hoitoon pääsyyn haasteiden ratkaisemisen ohella strategia ohjaa Helsinkiä kohti vaikuttavampia ja toimivampia palveluita. Digitalisaation, moniammatillisen yhteistyön, palvelusetelien ja myös yksityisten palveluiden avulla pystymme tarjoamaan vastinetta veronmaksajien rahoille ja ihmiset ajoissa hoitoon.

Kiitämme neuvottelutulosta myös siitä, että strategiassa on päätetty panostaa olennaisiin Helsingin palveluverkon epäkohtiin. Asunnottomuuden poistaminen vuoteen 2025 mennessä, lastensuojelun kehittäminen ja terapiatakuun käyttöönotto vastaavat selkeisiin sosiaalisiin haasteisiin kaupungissa. Myös erillinen 65 miljoonan euron koronapaketti on osoitus vastuullisesta tavasta korjata koronapandemian aiheuttamia vahinkoja.

Arvoisa puheenjohtaja,

Helsingin tavoite on olla maailman paras ja yhdenvertaisin paikka oppia. Tämä kuvaa hyvin sitä lopputulosta, jota kohti Helsingin tulee kulkea. Strategian konkreettiset askelmerkit kohti mahdollisuuksien tasa-arvoa ovat erittäin kiitettäviä. Meidän on välttämätöntä panostaa koulutuspolun joka vaiheeseen lähellä kotia olevista varhaiskasvatuspaikoista laadukkaaseen peruskoulutukseen ja toisen asteen opetukseen. Yksityisen hoidon tuen korotus on keino parantaa perheiden palveluja ja vahvistaa alan yrittäjyyttä.

Ei ole mahdollista sivuuttaa Helsingissä tällä hetkellä olevaa henkilöstöpulaa. Henkilöstöpulan vaikutukset näkyvät niin kasvatuksen ja koulutuksen kuin sosiaali- ja terveydenhuollon puolella. Henkilöstön veto- ja pitovoima on kysymys, jonka eteen täytyy tehdä työtä. Kunnioitetaan tekojen kautta kaikkia niitä ammattilaisia, jotka päivittäin työskentelevät paremman Helsingin puolesta.

Hyvät valtuutetut,

Olemme tyytyväisiä siihen, että pormestarin strategiaesitys on kokonaisuus, jota myös tulevat sukupolvet voivat pitää eteenpäin katsovana. Strategia lähestyy kestävyyttä ja vastuullisuutta kokonaisvaltaisesti. Samaan aikaan kun hiilineutraalisuustavoitetta kiristetään ja ilmastonmuutoksen vaikutuksiin varaudutaan, pidetään huolta siitä, että päätökset ovat taloudellisesti ja sosiaalisesti vakaalla pohjalla.

Strategiassa rakennetaan tulevaisuudenkuvaa vastuullisesta Helsingistä. Tasapainoinen liikkumisen kehittäminen yhdistettynä maanalaisiin ratkaisuihin, kestäviin rakennustavoitteisiin ja lähiluonnon suojeluun ansaitsevat kaikki paikkansa strategiassa. On tärkeää, että strategiassa esitetään älykkäitä liikenneratkaisuja niin keskustassa asuvien kuin Östersundomin asukkaiden osalta.

Samalla Helsinki on avoin muulle maailmalle. Kaupungin tavoitteena on olla houkuttelevat kohde niin muualta Suomesta muuttaville kuin kansainvälisille opiskelijoille ja osaajille perheineen.

Arvoisa puheenjohtaja,

Olemme iloisia siitä, että Helsingin strategiaesitys lähestyy kaupunkia elämänilon kautta. Strategiassa ymmärretään elävän taiteen, kulttuurin ja tapahtumien merkitys Helsingin kannalta olennaisena vetovoimatekijänä. Koronan aiheuttama yhteiskunnan sulkeutuminen muistutti meitä kaikkia siitä, mikä arvo taiteella, kulttuurilla ja tapahtumilla on osana kaupungin identiteettiä. Jaamme strategian kulttuuria vaalivan sydämellisen näkemyksen.

Hyvät valtuutetut,

Kaikki me tiedämme, että samalla kun kaupungissa tehdään paljon hyvää, täytyy tämän kaiken perustua taloudellisesti kestävälle pohjalle. Siksi Helsingillä on kasvun paikka myös tulopuolella. Kaikki lähtee loppujen lopuksi siitä, että yritykset ottavat riskiä, työllistävät ja luovat uutta. Tästä syystä strategian kirjaukset yrittäjyyden edistämiseksi ovat erityisen tärkeitä. Poistetaan yrittäjyyden ja yritysten toiminnan esteitä ja tehdään Helsingistä toimija, joka etsii ratkaisuja ongelmiin, ei ongelmia ratkaisuista. Menopuolella puolestaan strategian kirjaukset sitovasta talousraamista maltilliseen tuottavuustavoitteeseen takaavat sen, että emme elä tulevien sukupolvien taakaksi.

Arvoisa puheenjohtaja,

Vielä kerran haluamme kiittää kaikkia ryhmiä tasapainoisen ja hyvän yhteistyön lopputuloksesta, josta tämä strategiaesitys on osoitus. Toivomme, että tämän strategian avulla pääsemme kaikki yhdessä kasvamaan ja kasvattamaan Helsinkiä yhä hienommaksi kaupungiksi. Kokoomuksen ryhmä kannattaa lämpimästi strategian hyväksymistä.

Lisätietoja:

Vierunen Maarit

Helsingin Kokoomuksen varapuheenjohtaja, Valtuustoryhmän puheenjohtaja, rahoituspäällikkö, KTM

maarit.vierunen@gmail.com

046 8773296

Vuosaari

Kategoriat: Uutiset, Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *