Kokoomusedustajat: Opiskelijoita eriarvoistava ja järjetön opintolainahyvityslaki kuopattava

Kokoomuksen kansanedustajat Mia Laiho, Sari Multala, Sari Sarkomaa, Ville Valkonen ja Sofia Vikman tyrmäävät hallituksen kaavailut alueellisesta opintolainahyvityksestä. Hallitus lähetti esitysluonnoksen lausunnoille eilen. Alueellisen opintolainahyvityksen kokeilu toteutettaisiin esityksen mukaan vuosina 2023–2026.

”Hallitus perustelee esitystään osaavan työvoiman saatavuudella. Työvoimapula ei koske vain syrjäseutuja vaan mitä suurimmissa määrin kasvukeskuksia. Malli syventäisi työvoimapulaa entisestään kasvukeskuksissa esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon sektorilla. Tätäkö hallitus todella haluaa?” aloittavat edustajat.

Opintolainahyvityksen on kohdeltava jokaista opiskelijaa yhdenvertaisesti eikä siitä saa tulla aluepolitiikan väline. Koko opintotuen tarkoitus on turvata jokaisen opiskelijan opintojen aikaista toimeentuloa.

”On myös useita aloja, joilla ei ole edes teoreettista mahdollisuutta työllistyä minne päin maata tahansa. Käytännössä alueellinen hyvitys kohtelisi siis eri opintoaloja eriarvoisesti. Hallitus asettaa nuoret eriarvoiseen asemaan asuinpaikan perusteella. Se ei ole oikein. Alueellinen opintolainahyvitys on syytä kuopata samoin tein. Opintotukijärjestelmä tarvitsee sen sijaan kokonaisvaltaisen remontin”, edustajat jatkavat.

Hallituksella on mahdollisuus tehdä konkreettisia toimenpiteitä osaajapulaan vastaamiseksi. Tarvitaan pysyviä lisäyksiä korkeakoulujen aloituspaikkoihin erityisesti aloille, joissa on jo tällä hetkellä huutava työvoimapula, kuten kasvatusalalla.

”Tällä hallituskaudella tehdyt aloituspaikkalisäykset ovat kohdistuneet epätasa-arvoisesti. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla, Uudellamaalla ja Pirkanmaalla aloituspaikkoja suhteessa nuoriin on aivan liian vähän. Tällainen rakenne kohtelee nuoria epätasa-arvoisesti, ajaa heitä jo opiskelemaan muualle ja pahentaa entisestään osaajapulaa kasvukeskuksissa”, päättävät edustajat.

 

Lisätietoa:

Sari Sarkomaa

Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja, sari.sarkomaa[at]eduskunta.fi

Mia Laiho

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja, mia.laiho[at]eduskunta.fi

Sari Multala,

kansanedustaja, sari.multala[at]eduskunta.fi

Sofia Vikman

Kokoomuksen valiokuntavastaava tiedusteluvalvontavaliokunnassa, kansanedustaja, sofia.vikman[at]eduskunta.fi

Ville Valkonen

kansanedustaja, ville.valkonen[at]eduskunta.fi

 

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *