Kokoomuksen eduskuntaryhmä: Talous kasvuun, päästöt laskuun – Kestävällä uudelleenrakennuksella kriisin yli

Kokoomuksen eduskuntaryhmä esittää lukuisia toimenpiteitä, joilla uudelleenrakennettaisiin taloutta kohti vähäpäästöisyyttä. Kokoomuksen eduskuntaryhmän mukaan vallitseva koronatilanne ei ole syy perääntyä kunnianhimoisista ilmastotavoitteista. Edellisen finanssikriisin jälkeen maailmalla tartuttiin elvytyspaketteihin, joissa kestävän kehityksen periaatteet jäivät sivuun.

”Kokoomus haluaa korona-elvytyksessä kiihdyttää, ei suinkaan hidastaa, uudistumista eteenpäin pois fossiilisista polttoaineista. Tässä suhteessa hätkähdin omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen viikonloppuna esittämää arviota, että korona saattaa antaa turpeelle jatkoajan. Kamppailemme koronaa vastaan vuoden tai kaksikin, mutta ilmastonmuutos voi aiheuttaa kriisejä vuosisadoiksi. On aika investoida puhtaaseen energiaan, infrastruktuuriin ja tutkimukseen. Ratahankkeissa on pitkälle vietyjä suunnitelmia kohteissa, joissa kuokka saataisiin maahan välittömästi”, toteaa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen.

Hallituksen lupaukset kunnianhimoisesta ilmastopolitiikasta ovat jääneet toistaiseksi vain tavoitetasolle. Asiantuntijat, tutkijat ja järjestöt ovat vedonneet toistuvasti hallitukseen, että nyt olisi tekojen aika. Myös hallitukselle luovutetussa Vihriälän raportissa painotetaan ilmastotekojen tarpeellisuutta ja alleviivataan esimerkiksi turpeen veroedun leikkaamista.

”Ilmaston kannalta vaikuttavin toimi olisi turpeen energiakäytön hallittu alasajo vuoteen 2032 mennessä. Ehdotamme, että energiayhtiöille myönnetään investointiavustuksia laitteiston uusimiseen, samalla kun turpeen veroetua leikattaisiin 50 miljoonalla eurolla. Tavoitetta tukee EU:n Green Deal, jonka myötä Suomelle on kohdistumassa noin 165 miljoonaa euron potti, joka voitaisiin kohdistaa oikeudenmukaisen siirtymän nimessä turvealueiden vähäpäästöisiä ratkaisuja ja työllisyyttä edistäviin toimiin. EU-rahoituksen hyödyntäminen edellyttää Suomelta selkeitä suunnitelmia, jotka hallitukselta vielä puuttuvat”, ohjelman vetovastuussa ollut Saara-Sofia Sirén linjaa.

Esitetyt toimenpiteet sisältävät kaikkiaan miljardi-investointeja puhtaaseen energiatuotantoon, nopeisiin raideyhteyksiin, rakennusten energiatehokkuuteen ja lämmitystaparemontteihin sekä tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Investointien lisäksi ohjelma sisältää lainsäädännön muutoksia, joilla nopeutettaisiin esim. tuulivoiman rakentamista sekä synteettisten polttoaineiden ja pienydinvoiman kehitystä. Mukaan sisältyy myös verotuksen kokonaisuudistus ja puolen miljardin leikkaukset ympäristölle haitallisiin tukiin.

”Päästöjä voidaan vähentää siten, että tavallisten suomalaisten kotien elämä ei muutu hankalammaksi. Tavoitteenamme on, että öljyllä erillislämmitetyt talot ja kiinteistöt siirtyvät päästöttömämpiin ratkaisuihin 2020-luvun alkupuolella. Öljylämmityksestä irtaantumista helpottaisi muun muassa kotitalousvähennyksen mittava parannus ja sen laajentaminen määräaikaisesti myös laiteinvestointeihin. Kaikkiaan ansaitsemme nyt toivoa ja tekoja pelottelun sijaan”, Saara-Sofia Sirén summaa.

Ohjelma on luettavissa kokonaisuudessaan: https://www.kokoomus.fi/talous-kasvuun-paastot-laskuun-kestavalla-uudelleenrakennuksella-kriisin-yli

Kategoriat: Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *