Kokoomusedustajilta vastalause ravintoloiden avaamista koskevaan mietintöön – ”Aikataulu ravintolayrittäjille kohtuuton”

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoomusedustajien Mia Laihon, Anna-Kaisa Ikosen ja Juhana Vartiaisen mielestä ravintoloiden avaamista koskevan tartuntatautilain käsittelyaikataulu on ollut kohtuuton. Hallitus toi lakiesityksen eduskuntaan vasta 19.5., vaikka ravintoloiden pitäisi avautua jo ensi maanantaina. Kokoomusryhmä on jättänyt sote-valiokunnan tartuntatautilain muuttamista koskevaan mietintöön vastalauseen, jossa esitetään muutoksia ravintoloiden avaamista koskeviin ehtoihin.

”Hallitus toi tartuntatautilain väliaikaisen muutoksen eduskunnan käsiteltäväksi vasta aivan viime hetkellä. Myös perustuslakivaliokunta kiinnitti asiaan huomiota lausunnossaan. Eduskunnan lisäksi aikataulu on kohtuuton tietenkin ravintola-alan yrittäjille, joiden olisi määrä avata ravintolat jo ensi maanantaina. He joutuvat odottamaan kalkkiviivoille, millaisena rajoitukset lopulta toteutuvat”, sanoo valiokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho.

”Ravintoloiden aukeamisen päivämäärä on ollut tiedossa pitkään. Miksi hallitus toi tartuntatautilain muutoksen eduskuntaan näin myöhään?” pohtii Laiho.

Kokoomusryhmän mielestä eduskunnan on edellytettävä valtioneuvostoa huomioimaan ravintoloiden rajoitustoimissa maakuntien erilaiset infektiotilanteet 1.6. alkaen.

”Rajoituksissa tulee ottaa alueelliset erot huomioon ja niiden on perustuttava epidemian torjunnan ja riskien kannalta välttämättömiin toimiin. Perustuslakivaliokunnan mukaan rajoituksia ei voida säätää tai pitää voimassa sellaisilla alueilla, joissa se ei ole tartuntatautitilanteen vuoksi välttämätöntä”, sanoo Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Anna-Kaisa Ikonen.

”Hallituksen on viipymättä määriteltävä selkeät valtakunnalliset kriteerit koskien sitä, milloin rajoituksia voidaan alueellisesti kiristää tai purkaa. On varmistettava, ettei tilannetta tulkita eri tavoin eri puolilla Suomea. Ravitsemusliikkeitä on kohdeltava tasapuolisesti”, sanoo Laiho.

Kokoomusryhmä edellyttäisi lisäksi valioneuvostolta ravintoloiden aukioloaikoja koskevien rajoitusten väljentämistä, jotta ne voisivat olla auki kello 05-24 välisenä aikana. Kokoomusedustajat olisivat valmiita nostamaan ravintoloiden asiakasmäärää koskevaa rajoitusta 50 prosentista 75 prosenttiin normaalitilanteen suurimmasta hyväksytystä asiakas- tai henkilömäärästä.

”Kokoomuksen mielestä ravintolan tai kahvilan avaaminen on oltava turvallista, mutta myös kannattavaa. Ravintola-alan toimintaedellytyksiin on kiinnitettävä huomiota tilanteessa, jossa toimiala on kärsinyt mittavia tappioita koronakriisin myötä. Sallittua aukioloaikaa ja asiakasmäärää on perusteltua väljentää”, sanoo valiokunnan jäsen Juhana Vartiainen.

Kategoriat: Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *