Politiikan viikkokatsaus 44/2020

Pormestari Jan Vapaavuori julkaisi torstaina talousarvioehdotuksensa vuodelle 2021. Kokoomuksen johdolla tehty vastuullinen talouspolitiikka mahdollistaa koronan keskellä elvyttävän ja vakauttavan talousarvion tekemisen.  

Pormestarin ehdotuksessa kunnallisvero ei nouse, investointitaso pysyy korkeana, toimintamenot nousevat peruspalveluissa ja kasvulle luodaan uusia mahdollisuuksia mm. panostamalla digitalisaation parempaan hyödyntämiseen ja uutta luovaan elinkeinopolitiikkaan.   

Kaupunginvaltuusto hyväksyy talousarvion kokouksessaan 9.joulukuuta. Sitä ennen käydään kuitenkin vielä poliittisten ryhmien väliset neuvottelut, joten joitakin muutoksia pohjaan on luvassa. 

Kaupunkiympäristölautakunnassa oli kaava-asioiden lisäksi lausuntoja kokoomuslaisten tekemiin aloitteisiin. Kaupunginhallituksen käsittelyä siirtyivät odottamaan varavaltuutettu Tapio Klemetin valtuustoaloite koskien autopaikkojen rakennuskustannusten huomioimista maankäyttökorvauksissa asuntotuotannon vauhdittamiseksi sekä valtuutettu Otto Meren valtuustoaloite koskien valkoposkihanhien aiheuttamien haittojen vähentämistä ja toivomusponsi jääurheilun ja jalkapallon harrastamisen toimintaedellytysten selvittämisestä Garden Helsinki -hankkeen rakennustöiden aikana 

Ensi viikolla kaupunginhallitus käsittelee muun muassa asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelmaa, pyöräilyohjelmaa, talousarviota vuodeksi 2021 sekä tulovero- ja kiinteistöveroprosenttia. Lisäksi listalla on paljon valtuutettujen tekemiä aloitteita. Kokoomuslaisten tekemistä aloitteista käsittelyssä ovat valtuutettu Ted Apterin aloitteet varhaiskasvatuksen laadun arvioinnistanuorten talousosaamisen lisäämisestä kaikilla kouluasteilla sekä toivomusponsi raitiovaunuvarikkojen riittävästä kapasiteetista Helsingin ja koko seudun tarpeisiinLisäksi mukana on varavaltuutettu Matias Pajulan toivomusponsi selvittää mahdollisuutta toteuttaa osallistuvan budjetoinnin kautta valitsematta jääneitä hankkeita osana kaupungin perustoimintaa. 

Kaupunginvaltuustossa käsitellään keskiviikkona muun muassa Käpylän peruskoulun Untamo-rakennuksen perusparannuksen hankesuunnitelmaa, Laajasalon ratikkakorttelin asemakaavan muuttamista sekä kahdesta edellisestä kokouksesta käsittelemättä jääneitä aloitteita. 

Eduskunnan kuulumiset  

Tällä viikolla eduskunnassa ei ole ollut täysistuntoja, mutta puhuttavaa riittää silti.  

Tuoreimmassa BenTV:n jaksossa Ben Zyskowicz käsittelee Vastaamon potilastietojen hakkerointia ja Timo Harakan väläyttämää esitystä polttoaineveron korotuksen korvaamisesta vähävaraisille ja maalla asuville. ”Kokoomus on esittänyt sellaista mallia, että luovutaan autoverosta ja siirretään painopistettä ajoneuvoveroon. Tämä tarkottaisi sitä, että autot ostettaisiin mielummin Suomesta eikä Saksasta tai Ruotsista. Ihmiset ostaisivat uusia autoja, jotka on turvallisempia ja vähäpäästöisempiä.” 

Sari Sarkomaa on kirjallisessa kysymyksessään huolissaan koronaepidemiasta johtuvien suojavarusteiden käytön lisäkustannuksista hyvinvointipalveluita julkiselle sektorille tuottavien järjestöjen ja yritysten osalta. ”Mihin toimenpiteisiin hallitus ryhtyy koronaepidemiasta aiheutuvien suojavarusteiden käytön lisäkustannusten oikeudenmukaiseksi korvaamiseksi julkiselle sektorille hyvinvointipalveluita tuottaville toimijoille, kuten järjestöille ja yrityksille?” Lue kirjallinen kysymys tästä. 

Juhana Vartiainen kommentoi twitterissä hallituksen päästöpolitiikkaa: ”Työllisyyspolitiikasta tuttua? Hallitus välttää päästöpolitiikassaan viimeiseen saakka sellaisten keinojen käyttämistä, jotka oikeasti toimisivat.” Lisää aiheesta voit lukea täältä. 

Terhi Koulumies on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen pitkäaikaiskoronan tautiluokituksen ottamista käyttöön myös SuomessaKoulumies haluaa selvittää onko hallituksella ylipäätään tietoa ja ymmärrystä koronan pitkäaikaisversion olemassaolosta ja mitä se aikoo tehdä niiden lukuisten suomalaisten auttamiseksi, jotka kärsivät koronan pitkäaikaisoireista? 

Kategoriat: Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *