Ryhmäpuhe: Kokoomuksen johdolla on kaupungissamme pitkään vaalittu hyvää taloudenpitoa.

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut.

Vuosi 2020 jää historiaan. Selvisimme koronan ensimmäisen vuoden terveyteen ja talouteen kohdistamista iskuista.

Kokoomuksen johdolla on kaupungissamme pitkään vaalittu hyvää taloudenpitoa. Se on turvannut myös koronan hoitoon tarvittavat lisärahat. Kaupungin talous on pysynyt tasapainossa. Valtio on luvannut korvata koronan aiheuttamat suorat kulut. Valtion koronakompensaatiot, vaikka vajaat, vaikuttivat siihen, että kaupungin rahoitus toteutui talousarviota parempana.

Kriisi on vaikuttanut ja vaikuttaa edelleen terveyteen, talouteen ja sosiaalisiin yhteyksiin – ja eniten Helsingissä. Jälkien hoitaminen on valtava työ. Taloutemme hyvästä tilanteesta ei saa sokeutua. Soten tullessa hyväksytyksi eduskunnassa kaupungin verotuloista iso osa menee, mutta kaupungin muut tehtävät jäävät rahoitettaviksi.

Helsingin kaupunki toimi vastuullisesti kriisissä. Henkilöstöä ei ole lomautettu siellä missä työt loppuivat. Henkilöstöä on siirtynyt väliaikaisesti toisiin töihin. Koronan seuraukset ovat vaikuttaneet kaikkeen, kaupungin peruspalveluihin, mutta myös matkailuun, tapahtumiin, kulttuuriin, ravitsemuselinkeinoihin.

Kokoomusryhmän puolesta haluan kiittää hyvää ja sopeutuvaa kaupungin palveluja tuottavaa henkilökuntaa, KIITOS.

Korona vaikutti v 2020 erityisesti kahden ison viraston töihin; opetus- sekä sosiaali- ja terveystoimi vastaavat n ¾ kaupungin menotaloudesta. Päätän nyt yli 24 vuoden valtuustotyöt tähän kokoukseen kommentoimalla minulle läheisimpiä opetuksen ja terveyden palveluja. Aloitin opetuslautakunnan ja lopetan sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenenä.

Poikkeusvuotena opetus oli monelle helsinkiläiselle iso huolen aihe. Miten lapset ja nuoret selviävät, oppivat ja miten opetushenkilökunta jaksaa. Opetus siirtyi poikkeusoloissa nopeasti ja järjestäytyneesti etäopintoihin. Täällä on pätevät opettajat ja sopivasti resursseja. Täällä on maan parasta opetusta, laaja alueellinen kouluverkko, vaihtoehtoisia kouluja ja apua erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla on tehty erinomaista työtä apulaispormestari Pia Pakarisen johdolla.

Olen ylpeä ns positiivisen diskriminaation rahoituksesta. Se tasoittaa koulujen oppilaiden taustoista johtuvia eroja. PD rahaa alettiin suunnitella ollessani ensin jäsenenä, sitten pj:na lautakunnassa, jossa Martti Häikiö ja Pentti Arajärvi opettivat kunnalliset kokoustavat ja Paavo Arhinmäki haastoi ideoillaan. Paavon kanssa olen tehnyt kahden kauden kouluverkkotarkasteluissa koulujen lopetuksia ja uusien koulujen perustamisia useita kymmeniä. Ammatillisen koulutuksen kehitys on ollut huima, kun ammattikorkeakoulut irrotettiin Helsingin opetuksesta. Kiitokset, että kaupungin kouluja ja korvaavia kouluja kohdeltiin ja arvioitiin samoin perustein. Nyt koronan jäljet on korjattava nopeasti. Lapset ja nuoret eivät odota.

Korona oli yllätyskriisi. Terveydenhuolto koki tarkasteluvuotena kovimmat muutokset. Yli 1000 työntekijää siirtyi viraston sisällä ja muualta koronahoidon töihin. Osaajat suunnittelivat ja johtivat työt. Hoivan väki selvisi koronasta hyvin. Nyt toiminta on jo paljon palautunut, mutta hoitoa odottavien jonot kasvoivat isoiksi. Yksityiset palveluntuottajat ovat nyt aiempaa enemmän tulossa mukaan sekä palvelusetelein että kahden terveysaseman ulkoistuksella. Näin hoidon palveluista voidaan selvitä kohtuullisessa ajassa.

Mitä opiksi? Nyt on varauduttava uuteen aikaan, jossa koronakriisin jäljet korjataan ja varauduttava uusiin kriiseihin. Tärkeintä on koko työllisyyden kasvu ja talouden kestävyyden varmistaminen. Valtio ei saa kasata uusia velvoitteita kunnille. Palvelut on osattava hoitaa entistä tehokkaammin.

Työtä riittää. Ennen muuta kuitenkin toivon, että valtuustoryhmät ja yksittäiset valtuutetut tekevät yhteistyössä vaikeita päätöksiä. Neuvottelemalla, puhumalla päästään kompromissien kautta yhteisiin tavoitteisiin sujuvien palvelujen kaupungissa.

Kokoomuksen valtuustoryhmä puoltaa vuoden 2020 kertomusten hyväksymistä ja vastuuvapauden myöntämistä tilivelvollisille.

Kiitokset kokoomusryhmän puolesta kaikille virkamiehille ja valtuutetuille.

23.6.2020 kaupunginvaltuustolle Ulla-Marja Urho

Kategoriat: Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *