Valtuustoryhmän puheenjohtaja Maarit Vierusen ryhmäpuhe valtuustoseminaarissa

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Maarit Vierusen ryhmäpuhe uuden valtuuston ensimmäisessä valtuustoseminaarissa 12-13.8.

Arvoisa puheenjohtaja,

Viimeiset neljä vuotta Helsingistä on rakennettu maailman toimivinta kaupunkia. Uuden strategian valmistelussa kunnianhimon tason tulee olla yhtä korkealla.

Uusi strategia tulee olemaan yhteistyön tulos, jossa yhteensovitetaan erilaisia poliittisia painotuksia ja näkemyksiä. Strategian on samalla kyettävä yhdistämään kunnianhimo vallitsevaan todellisuuteen. Näinä poikkeuksellisina aikoina Helsingillä täytyy olla erityisen paljon kykyä priorisoida tavoitteet ja huolehtia siitä, että jokainen euro menee tehokkaimpaan mahdolliseen käyttöön.

Hyvä valtuusto,

Kaikki lähtee liikkeelle aina hyvästä taloudenpidosta. Voimme olla hyvillä mielin siitä, että Helsingin pitkäjänteinen pyrkimys tarkkaan taloudenpitoon on pehmentänyt koronasta aiheutuneita kolhuja ja mahdollistanut kriisin vaatimia panostuksia. Helsinkiläisten tulee voida luottaa siihen, että kaupunkilaisten rahoja käytetään järkevästi myös tulevaisuudessa. Koronan aiheuttamat vahingot on korjattava, mutta väliaikaisista menoista ei saa tulla pysyviä. Kannatamme täysin pormestarin ehdottaman menosäännön kirjaamista strategiaan.

Edellä sanotun merkitystä korostaa sote-uudistus, jonka seurauksena Helsinki on suuren muutoksen edessä. Vastuullamme on varmistaa, että myös jatkossa helsinkiläisten sosiaali- ja terveyspalvelut toimivat, ne tuotetaan ennaltaehkäisevästi, vaikuttavasti ja tehokkaasti ja niihin saadaan riittävä valtionrahoitus.

Arvoisa puheenjohtaja,

Veronkorotukset eivät ole ratkaisu. Sen sijaan, että miettisimme vielä tiukempaa verotusta, tulee meidän päinvastoin tarjota helsinkiläisille mahdollisuus rakentaa omia hyvän elämän edellytyksiä. Etsitään mieluummin keinoja jättää palkansaajalle suurempi siivu ansioistaan itselleen.

Keinot tulopohjan kasvattamiseen ja kaupunkilaisten hyvinvoinnin lisäämiseen löytyvät kaikista parhaiten työllisyyttä kasvattavista uudistuksista. Siitä tosiseikasta huolimatta, että suurin osa toimenpiteistä on Suomen hallituksen käsissä, ei Helsingin pidä jättää kääntämättä yhtään kiveä edistääkseen omalta osaltaan kaupunkilaisten työllistymistä.

Strategiassa tulee pitää mielessä myös yrittäjät ja yritykset. Kaikki ovat kärsineet koronasta. Pompottelevat rajoittamistoimet ja epämääräiset tukiratkaisut ovat kuitenkin osuneet erityisesti yrityskentälle. Helsingin tulee nyt keskittyä siihen, että täällä on helppoa ja kannattavaa yrittää. Kaupungin pitää olla yritysten kumppani, ei kampittaja.

Hyvä valtuusto,

Kaupunkistrategiassa on tarkoitus ratkoa kokonaisvaltaisesti Helsingin kehityksen suuntaa. On Helsingille ja koko Suomelle äärimmäisen tärkeää, että Helsinki menestyy, on kilpailukykyinen kaupunki ja täällä on hyvä elää. Kasvava Helsinki edellyttää sitä, että kaupunki vastaa monenlaisiin tarpeisiin ja elämänvaiheisiin. Yksisilmäisyyteen ei ole varaa. Ihmisten sujuva arki edellyttää sitä, että liikkuminen on helppoa joustavasti eri kulkuvälineillä ja erilaisia asuntoja rakennetaan erilaisiin tarpeisiin. Helsinkiläiset eivät mahdu yhteen muottiin, eikä Helsinginkään tule niin tehdä.

Hyvässä kaupungissa huolehditaan kehittämisen ohella kaupungin ydintehtävistä. Hyvät koulut, päiväkotipaikat lähellä kotia, pääsy hoitoon sekä viihtyisä ja turvallinen ympäristö ovat asioita, joihin Helsingillä täytyy olla ratkaisuja. Helsingin tavoitteen pitäisi olla se, että tämä kaupunki tarjoaa parhaat eväät kaikille oppijoille taustasta riippumatta jatko-opintoihin ja itselle mielekkään elämän ja uran rakentamiseen. Tarvitsemme myös panostuksia erityisesti mielenterveyspalveluihin.

Arvon puheenjohtaja,

Helsinki on panostanut ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön Hiilineutraali Helsinki 2035 -ohjelmallaan. Puhdas ympäristö, lähiluonnosta huolehtiminen ja kaupungin kehittäminen kestävästi tuleekin olla osa kaupungin päätöksentekoa ja strategiaa. Meidän pitää näyttää kunnianhimon tasossa suuntaa koko Suomelle.

Hyvä valtuusto,

Helsinki on meille kaikille tärkeä ja rakas kaupunki. Helsingissä on moni asia varsin hyvin ja kaupungin päätöksenteko on ollut vakaalla pohjalla. Vielä on kuitenkin tehtävää. Yhteistyöllä pääsemme varmasti lopputulokseen, jossa Helsingillä on suunta, johon voimme ja haluamme yhdessä sitoutua. Rakennetaan uusi strategia kestävälle pohjalle, joka palvelee kaupunkilaisia pitkälle tulevaisuuteen.

 

Kategoriat: Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *