Kokoomuksen ryhmäaloite: Turvallisuusympäristön muutokset edellyttävät toimia varautumisen vahvistamiseksi

Helsingin Kokoomuksen valtuustoryhmä on jättänyt 30.3.2022 kaupunginvaltuuston kokouksessa seuraavan ryhmäaloitteen:

 

Kokoomus: Turvallisuusympäristön muutokset edellyttävät toimia varautumisen vahvistamiseksi

 

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut pysyvästi Euroopan, Suomen ja sitä kautta myös Helsingin turvallisuusympäristöä. Helsingin ja helsinkiläisten varautuminen uuteen tilanteeseen edellyttää sekä kaupungilta että kaupunkilaisilta toimenpiteitä turvallisuuden lisäämiseksi Kokoomus esittää, että kaupunki nykyisten toimiensa lisäksi päivittää suunnitelmansa helsinkiläisten turvallisuuden varmistamiseksi. Suunnitelmissa tulisi ottaa kaupungin vastuiden ja velvoitteiden kannalta tarkoituksenmukaisilta osin huomioon ainakin seuraavat toimenpiteet:

 

Kaupungin ja väestösuojien ylläpitäjien tulee varmistaa väestönsuojien riittävä varustetaso. Helsingissä on noin 5500 väestönsuojaa, joista suurin osa sijaitsee asuinkiinteistöjen yhteydessä. Lisäksi kaupungilla on omassa omistuksessaan noin 50 kalliosuojaa. Toimivalla väestönsuojalla on useita edellytyksiä: Tilaan pitää olla mm. hankittu toimiva ilmastointijärjestelmä, sieltä tulee löytyä riittävät työkalut ja ensiapuvälineet, hätäpoistumistie ja väestönsuojalta edellytetään korkeaa rakenteellista kestävyyttä. Väestönsuojien osalta täytyy myös olla varmuus siitä, että ne voidaan myös tosiasiallisesti muuttaa 72 tunnin kuluessa käyttökuntoon. Kokoomus esittää, että turvallisuuden varmistamiseksi väestönsuojien tasoa kartoitetaan systemaattisesti ja kaupunki käynnistää tarvittavia toimia niiden riittävyyden ja toimivuuden varmistamiseksi. Lisäksi tulee edistää taloyhtiöiden turvallisuusvastaavien aktivoimista väestönsuojien tarkastuksiin, sekä välittää tietoa mahdollisuudesta hankkia ajantasaista ohjeistusta, esimerkiksi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottamaa ohjemateriaalia.

 

Helsingin väestöhälytinjärjestelmä yleisen vaaramerkin antamiseen ei ole ollut koetilanteissa täysin toimintavarma. Tilanteessa, jossa yleinen vaaramerkki täytyy antaa, ilmoitus vaaratilanteesta annetaan monella eri kanavalla. On kuitenkin tärkeää, että myös järjestelmä yleisen vaaramerkin antamiseen on toimintavarma. Kokoomus esittää, että väestöhälytinjärjestelmän toimivuuteen kiinnitetään huomiota sekä tehdään tarvittavat toimenpiteet järjestelmän toimivuuden varmistamiseksi.

 

Varautumisessa tärkeää on jokaisen helsinkiläisen henkilökohtainen varautuminen. Helsingiltä löytyy eri sivuilta tietoa kaupungin turvallisuusjärjestelyistä ja erilaisista varautumistoimista vaaratilanteissa. Ukrainassa käytävä sota ja siitä syntynyt keskustelu Helsingin varautumisesta kuitenkin osoittaa sen, että viestinnässä on vielä kehitettävää. Kokoomus esittää, että Helsingin kaupunki tuottaa usealla kielellä erillisen varautumisoppaan, jossa kerrotaan kuinka toimia vaaratilanteessa ja kuinka omalla toiminnalla voi itse varautua. Esitämme, että opas tehdään yhteistyössä sisäministeriön sekä pelastusalan toimijoiden kanssa. Kaupungin tulee myös kartoittaa ja toteuttaa muita toimia varautumisen vahvistamiseksi.

Kategoriat: Uutiset, Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *